mandag 17. november 2014

18. november 1814 - Regjeringen er klar

I 1814 var det Kongen som bestemte hvem som skulle sitte i regjeringen. Tenk om det hadde vært Kong Harald og Dronning Sonja som hadde bestemt det samme i dag ... ! Å nei, nå er det blitt andre tider. Nå er det partiet/partiene som får flest stemmer i Stortinget som avgjør hvem som skal lage regjering. Men i 1814 var dette Kongens egen oppgave. Selv om Carl Johan bare var Kronprins, var det han som bestemte hvem som skulle få plass i den første norske regjeringen.

De to viktigste ministrene hadde begge sterk tilknytning til Bærum. Først var det greve og godseier Herman Wedel Jarlsberg. Han ble finansmniser og fikk dermed den vanskelige oppgaven å få orden på økonomien i den skakkjørte, nye nasjonen. Wedel Jarlsberg hadde stor politisk oversikt og ble en ledende skikkelse i Christiania. Det ble sagt om Wedel Jarlsberg at han ikke bar nag til folk. Det betyr at han fort tilga folk det de hadde vurdert eller gjort feil. Derfor var det mange ulike mennesker som stolte på ham. Selv hadde han vært ganske ensom og utskjelt på Eidsvoll fordi han tilhørte Unionspartiet. Men etterpå jobbet han  mye sammen med tidligere motstandere fra Selvstendighetspartiet. Carl Johan lyttet også heldigvis til rådene hans. Herman Wedel Jarlsberg ble så sentral som finansminister at regjeringen ble kalt det første Wedel-minsteriet.

Og selveste statsministeren? Det var ble Peder Anker, svigerfaren til grev Herman Wedel Jarlsberg. Det er kanskje mange som husker at Peder Anker i 1814 ikke bare eide Bærus Jernverk, men bl.a. også strandstedet Sandvigen, Haslom- og Tønnum kirker. Det sies at han ble statsminister noe motvillig, han syntes kanskje at han begynte å bli gammel? Men statsminister ble han og dermed sjef for den norske statsrådsavdelingen i Stockholm.
Mange i Bærum vet at Peder Anker pleide å bo på det staselige Bogstad gods, på Christiania-siden av Bogstadvannet. Det ble sagt at Peder Anker talte Norges sak i Stockholm såpass intenst at Carl Johan en gang ga ham en ørefik.



Nå hadde Norge ikke bare en Grunnlov og et Storting. Vi hadde også fått en egen splitter ny regjering. En ny tid kunne begynne.

Kilde: Alnæs, K. 1814 Miraklenes år 
Bilde: Kopi av Peder Anker, Wikipedia

Ingen kommentarer: