torsdag 27. februar 2014

Kirkevalget i Asker 25. februar 1814: Sorenskriver eller sogneprest?

Vi har undra oss mye over kirkevalget i Asker den 25. februar 1814 og de som blei valgt der. Det var jo sånn at sorenskriveren på Skriver-Stabæk, Paul Fredrik Michael Heltzen fikk 105 stemmer. Kristoffer Stovi fra Stovi-gården kom på andre plass med 68 stemmer.

Kristoffer Stovi er itte så vanskelig å skjønne. Stovigården er liksom midt imellom Asker og Bærom og og Kristoffer var en likandes og fornuftig person, så det var bare rett og riktig. Men hvorfor det var Heltzen som ble valgt, og itte sognepresten i Asker og Bæroms prestegjeld, Jacob Neumann, ja, det går over vår begripelse oppi Eineåsen. Ihvertfall Hanna sin begripelse.

Hanna ville jo helst hatt 'n Neumann, for hu likte han så godt. Og så var han jo god venn med både slottspresten Pavels på Akershus og kunne mer enn sitt Fadervår - flink som han var med både det gudelige og med mye annet, så som kopper og poteter og skolen.

Je holdt en knapp på sorenskriver'n. Han hadde liksom slik verdslig kløkt, og mer makt i det jordiske, så og si.

Sorenskriveren - den "ed-svorne skriveren" - det var han du gikk tel med ektepakter og overdragelser, han var notarius publicusen som skreiv ned avtaler så de blei godkjent, som hadde arrestanter i forhør og som hadde rede på alt om lov og rett.
Fil:Jacob Neumann by Gørbitz.png

Og så hadde han jo sånn fin rød uniform, sorenskriver Heltzen ifra Skriver-Stabær, itte helt ulik han karen med amtmannsuniform på bildet over. Mye finere enn den svarte prestekjolen tel Neumann. Og så var'n jo ifra Bærom!

Bilder: Amtmannsuniform fra 1801. Sogneprest Jacob Neumann, malt av Johan Gørbitz. Begge fra wikipedia.

Ingen kommentarer: