mandag 3. februar 2014

Nye måter å styre et samfunn på

Noen må begynne å tenke annerledes for at noe nytt skal skje. Her er navnene på noen av dem som begynte å tenke at folk selv skulle styre et land, ikke bare en konge. I Historie 8 Aschehoug 1997 står det:


"1690: Engelskmannen John Locke skriver boka Om systemet. Han mener at alle mennesker har rettigheter som de er født med. Han kaller det naturlige rettigheter. Disse naturlige retighetene er liv, frihet og eiendom. Regjeringens oppgave er å beskytte disse rettighetene. Hvis ikke, har folket rett til å avsette regjeringen og innsette en ny.


Montesquieu 1.png

1748: Franskmannen Montesquieu (uttales månteskijø) skriver boka Lovenes ånd. Han sier at for å beskytte folkets rettigheter, må makten være delt i tre, den lovgivende makt (I Norge er dette Stortinget), den utøvende makt (regjeringen) og den dømmende makt (domstolene). Dette kaller man for maktfordelingsprinsippet. Ingen skal bestemme alt, men alle kan bestemme noe.


Jean-Jacques Rousseau (painted portrait).jpg

1762: Franskmannen Rousseau (uttales ro:så) skriver boka Samfunnskontrakten. Han mener at retten til å styre ligger hos folket og ikke hos kongen.






1776: Den amerikanske uavhengighetserklæringen: "Alle mennesker er født frie og like og har retten til selv å finne veien til lykken. Det er folkets rett å endre eller avskaffe et dårlig styre og innsette et nytt."

Denne erklæringen lagde amerikanerne da de ble uavhengige av England. Det er fint å tenke på at ting kan forandre seg til det bedre!

Kilde: Historie 8, Aschehoug 1997, Erik Lund. Bilder: John Locke, Montesquieu og Rousseau fra wikipedia, signaturene til de amerikanske grunnlovsfedrene fra skoletorget

Ingen kommentarer: