Når Vekteren kom med "morgenstjernen" ble det ro og orden på Verket. Hver time sang han vektervers og passet tiden:
Nu Vægteren hør !
Klokken er slagen tre !
skrider natten sorte
og Dagen stunder til.
Gud lad dem bli borte.
Som os bedrøve vil !
Vor Klokke er slagen tre.
Fader from til Hjelp od kom,
Din Naade os betee !
Vinden er Sønden,
Halleluja, lover nu Herren !
Det er nesten ikke til å tro at det var over 1000 grader i den ovnen for at jernet skulle smelte og renne ut fra bunnen av ovnen - der hvor det er interiørbutikk nå til dags. Det er i det hele tatt stor forskjell fra den tiden da Verket var i drift, da vannhjulet knirket og surra rundt uti elva Lomma, med kraft til blåsebelgen som hvinte og pep og stangjernshammeren som dunka og slo, og flammer og gnistregn fra masovnen sto opp imot himmelen, og ulvene ulte på åsene rundt!
Det er rart å tenke på at Peder Anker og grev Wedel Jarlsberg har bodd i Hovedbygningen, og at Conrad Clausen måtte bygge seg en hvilestue ved siden av fordi fruen hans Kirsten ville ha så mange store fester. Det er rart at Verkseierne hadde så stort hus og arbeiderne hadde så små hus og så store familier - en familie bak hver dør og gjerne seks stykker i familien. Det er rart at Anna Krefting var sjef på Verket i over 50 år enda hun var dame, at hun fikk bygd opp Hovedbygningen etter storbrannen i 1762 og greide å jage svenskekongen karl den 12. ut av landet.
Det er rart å tenke på at ungene som bodde rundt Gullhaug gikk på skole på Verket, og at Verksskolen var den beste i landet! Det er rart å tenke på hva elevene lærte og i det hele tatt hvordan skolen var i gamle dager! Og det er ganske rart å tenke på at St. Olav hoppet med hesten sin fra Kolsås og over til Eineåsen hvor du enda kan se merke etter hestehovene!
Takk for kjempehyggelig tur, Gullhaugelever! Vi ses til høsten. Da kommer vi to Søstrene på Værket på besøk til dere igjen med mer historie om Bærum og Bærums Verk i 1814!
Bilder: Bærums Verks logo - Masovnsbygningen. Vekter på Handelsstedet Bærums Verk gjennom mange år - Gunnar Gunn, Trondheims byleksikon/wikistrinda. Masovn på Bærums Verk ca 1790, malt av Christian August Lorentzen.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar