Hanna og je ska ut i sommernatta og sanke helbredende urter, for det som plukkes i natt får ekstra kraft i seg. Og mens vi er igang så rusler vi vel alltids over sju manns åker og sju manns eng og plukker med oss sju slags blomser og legger under puta for å drømme om hvem vi får tel kjærest.
Noen sier det ska være ni slags blomster og at det er best om en er naken. Men det er itte helt enkelt for to gamle skabberakkels som Hanna og mei, midt på i lyse Sankthansnatta i tettbygd strøk. Itte er'e lett å finne sju manns åker og sju manns eng heller, her i Bærom hvor det er så mye golfbaner og slikt. Og så må'n itte si ett kløyva ord mens en driver på og plukker, og det er vanskeligst å få tel. Så vi har itte drømt stort, hverken Hanna eller je, enda så mange Sankthannetter vi har sovet med blomster under puta.
Men så bruker vi spørre prestekragen om råd. Prestekragen, den ser ut som presten i 1814, en smørblid rund prestemann med pipekrage rundt halsen. Den er flink tel å spå. Det er nok derfor den har så mange navn: prestgull, prestgras, kragablom, kappelan, herr'mannstopp, hatteblom og slåtteblom.

Men det er andre regler også:
I år, neste år, en gang, aldri
Gift, ugift
Skal, skal ikke
Elser, elsker ikke
Skipper, styrmann, los, matros
Prest, prost, enkemann, ungkar, fattigmann, stakkar
Prest, prost, fattigmann, rakker, stakker
Bilde: St. Hansaften paa Landet, Knud Bergslien, 1885. Prestekragen: Carl Axel Magnus Lindeman, Bilder ur Nordens Flora. Wikipedia.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar