Mon tro om ikke folk sang mer i 1814 enn vi gjør nå for tiden? Og om ikke soldatene sang mye mer enn soldater gjør nå til dags?
I 1814 sang de i forlegninger og telt og på marsj, for å holde takten, for sindets munterhed, for å holde krigsgløden varm, kampmoralen høy og motet oppe, for å holde borte tungsinn, grublerier og mørke tanker både på det hinsidige og hvordan det skulle gå¨med dem hjemme om uløkka skulle væra ute. De sang for konge og fødeland, for ære og seier, for vennskap og kjærlighet, og nidviser om fienden.
Kanskje de sang om De gule gosser blå - om svensken. Sangen står på side 14 i sangheftet Ufred utgitt av Østfold Musikkråd. Den må vel komme fra den tiden da nordmennene var danske og bar røde uniformskjoler, altså før de grå uniformskjolene ble innført rundt 1810 og altså før 1814 da Norge ble svenske og uniformene etterhvert ble blå? Eller hvordan det nå var ... Fargen på uniformen var ihvertfall viktig når man kom i fekten - i kamp - så man ikke tok feil av venn og fiende i kampens hete - et inferno av lyd, drønn fra kanonene, smell fra geværene, kuler som pep om ørene, tromper, tambourer og ulingen fra halvmaaneblæserene, kommandorop og hyl og brøl og skrål og skrik og stønning og ralling fra av kjempende, rasende, redde, sårede, døende soldater, alt innhyllet som i tåke, i en sky av støv og den tjukke, hvite røyken fra svartkruttet. Ikke rart at de måtte synge seg til mot!
De gule gosser blå
Norske offiserer
som på siden bærer
kårder og har på:
Røde kjole og ei blå
røde kjole og ei blå
og prøve om kården
vel bide kan på
De gule gosser blå
de gule gosser blå
Norske Fredrikshalda
lød så lystig bald fra
at man må si fra.
Røde, kuler på det blå
Røde kuler på det blå
Det aldrig tilstedes
at Norge vindes må
Av gule gosser blå
av gule gosser blå
Varer i er taske
æbler i er baske
og røde kjoler på.
Ja, røde og slett ikke blå
ja, røde og slett ikke blå
byd frem hvad i haver
så det kjendes på.
De gule gosser blå,
de gule gosser blå.
I linken om fra Onsøske Compagnie kan du forresten høre hornsignaler. Og her litt om tambouren.
Bilder: Norske militæruniformer 1814, tegning av Andreas Bloch 1914, herfra. Minnes-anteckningar under 1813 och 1814 årens kampagner uti Tyskland och Norge. C. J. Ljunggren, 1855, herfra.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar