Gammel er den ihvertfall. Og det er ikke snakk om bjørnejegere, sånn som jeg alltid har trodd. Neida! Jegerne var jegersoldater i Norske Gevorbne Jegerkorps. De 150 bæringene i Grev Wedels Frikorps, også kalt Grev Wedel-Jarlsbergs frivillige Jægerkorps eller Bærumske Jegerkorps, var jegere. Og skiløperne fra Elverumske Skiløber Compagnie fungerte som jegere om sommeren.
I Vesle korpsleksokonet kan vi lese dette: Gammel Jægermarsj, eller også Gammel Norsk Jægermarsj er tilegna sjefen for «2den Akershusiske Brigade», generalmajor Peter Deichman (1703-1766). Marsjen vart nedskriven, altså ikke komponert, av Frederik Schiöldberg i 1799. Då var den brukt ved den norske garden i Stockholm, og vert framleis brukt ved vaktavløysing ved slottet i Oslo etter Ole Olsen sin instruksjon. Den står særlig ofte i marsjheftet på dager som 17. mai. Marsjen er arrangert av flere, og dei mest brukte er Øyvind Strand og Kjell Hagen.
Marsjen skal visstnok ha blitt levert inn til en konkurranse allerede i 1799. Den var kanskje kopiert fra en enda eldre mellom-europeisk marsj. Den kan med andre ord ha blitt spilt i 1814. I 1884 var komponist og dirigent Ole Olsen fra Hammerfest, som forresten flyttet til Sandvika, blitt instruktør for 2. brigades musikkorps i Kristiania - det som nå er Forsvarets Stabsmusikkorps i Oslo. Olsen fant fram Gammel Norsk Jægermarch, og i 1888 ba kong Oscar II - altså barnebarnet til Karl Johan - instruktør Olsen om å tilpasse marsjen til vaktavløsningen ved slottet i Kristiania. Og etter det har den bare blitt spilt og spilt og spilt ...
Jeg husker godt at moren min gikk og sang Anne Malene ser du mannane du! på melodien. Vi husker ikke mer tekst, hverken hun eller jeg. Men Stavanger synger de sånn, litt uerbødig kanskje, men det er vel bare fordi de liker den så godt?
Anna Malena på kalosjene sprang,
neri gjønå søragadå,
itte an johan.
Spend an i rauå, så an feis litte grann.
Anna Malena på kalosjene sprang.
Anna Malena på kalosjene sprang,
neri gjønå søragadå,
itte an johan.
Spend an i rauå, så an feis litte grann.
Anna Malena på kalosjene sprang.
Til slutt en ørende liten fotnote om generalmajor Deichman som marsjen ble tilegnet: Han kom visstnok meget raskt igang med sin militære karriere ved hjelp av av sin biskopfaders penger. I den anledning laget noen et et vers, kan vi lese i Biografiske data om 330 norske, norskfødte, eller for nogen tid i den norske armé ansatte generalpersoner, 1628-1885. Det er ikke bare i 2014 at folk henger hverandre ut i offentlige rom.
Da P. Deichmann "uden avancement" var bleven udnævnt til kaptein, nynnede man i Kristiania følgende epigram:
Hille pine, Hille haarde!
er vor Bispesøn Kaptein,
som har aldrig trukket Kaarde
mer end Vartous usle Degn?
Mechlenburgske Studedrenge
til Kaptein man gjøre kan,
skulde da ei Bispens Penge
gjøre af en Purk - en Mand?
Bilde: Kopi av approbasjonstegning av uniformene til Den Søndenfjeldske Skiløber Bataillon 1810, herfra.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar