Vi er heldige i Bærum som har så mye kalk i jorda og berget. At det er mange almetrær og blåveis her er et sikkert tegn på at det er mye kalk i jorda. Og bøndene i Bærum har visst hvordan de kunne bruke kalken til noe de kunne ha "attåt" til det å drive selve gården. Bøndene kunne nemlig få en slik ekstra inntekt ved å selge kalk - det meste ble solgt til bygging av Akershus festning i Oslo.
Se for deg de flotte murene på Akershus festning. Mange av disse murene er støpt med kalk fra Asker Bærum. Kalken ble brukt slik som man som regel bruker sement i dag.
De første regnskapene man har om salg av kalk til Akershus festning er fra er fra 1557/1558 og 1560/1561. Bøndene kunne enten få betaling i penger eller i "naturalia", d.v.s. mel, malt og korn. Det kom godt med på gården hjemme i Bærum hvor det var mange munner å mette. I 1624 - bare 190 år før Grunnloven - skjedde det noe oppsiktsevekkende.
Den danske kongen Christian den IV befalte at befolkningen i Oslo, omtrent der Operaen ligger i dag, skulle flytte til den nye byen "Christiania". Kongen var grundig lei av alle bybrannene i Oslo og beordret med hard hånd at Christiania skulle bygges i mur - slik skikken var i Danmark og stort sett i resten av Europa. Da trengtes massevis av murstein - og naturligvis kalk! Det brant lystelig i Bærums kalkovner.
Bilder: Øverst er Bærums kommunevåpen. I midten Akershus festning rundt 1750. Nederst Christian IV til hest sammen med arkitekten sin, i bakgrunnen Rosenborg slott, malt av Karel van Mander, 1638.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar