mandag 31. mars 2014

Veier i Bærum i 1814 - 3


Ankerveien
Ankerveien er oppkalt etter den mannen som fikk veien bygget, Peder Anker. Han bodde på Bogstad gods, var med på å lage Grunnloven på Eidsvoll og skal visst ha vært så snill at tiggere nesten alltid fikk med seg noen godbiter fra kjøkkenet på Bogstad.

I 1791, 23 år før 1814, kjøpte Peder Anker hele Bærums Verk. Det ble stor forandring både for Peder Anker selv og de som jobbet på Bærums verk. Noe av det viktigste var at Peder Anker eide mye av Nordmarka, så da ble det nok trær til å brenne køl for å smelte jernet på Bærums Verk.


Peder Anker trengte kort og godt en vei mellom eiendommene sine. Her skulle de frakte jernmalm og køl. Dermed bygget han vei mellom Bogstad, over Lysakerelva ved  Hammardammen til Fossum. Dermed er vi inne i Bærum.

 

Så kan vi gå Ankerveien forbi den tidligere Fossum skole og deretter forbi Fossum klubbhus, ned bakken ved Listua gård, så et stykke på kjøreveien mot Østernvann, men vi tar rett fram ved Nordby gård og er igjen inne på skogsvei. Her går vi forbi minnesmerkene ved Grini fra 2. verdenskrig. I dag heter fengselet, som tidligere het Grini, Ila fengsel- og forvaringsanstalt. Så fortsetter Ankerveien rett og fin på nordsiden av Grini golfbane, forbi Haga-gårdene helt til den kommer fram til Murenveien. Der hvor Ankerveien krysser Murenveien er det bygget opp en flott steinmur.



Ole Høiland - Dette er etterlysningen som i 1836 ble sendt ut etter at Ole Høiland nok en gang hadde rømt fra fengsel. Signalementet er som følger: «Han er født 1797, 68 tommer høi, rank af Værd og af godt udsæenda. Han har blaae Øine og meget lyst Haar, et Ar paa det hoire Skinneben samt flere paa Hænderne». - Foto: Jens Peter Funk/Oslo Museum / Den er bygget av slaver fra Akershus festning, altså fanger som satt i fengsel der. Noen fikk altså komme ut av de mørke fangehullene sine og gjøre nytte for seg.

Det sies at man kunne se slavene fra Akershus komme med hakker og spader over skuldrene og lenker rundt beina. Dessuten hadde buksebeina og overdel ulike farger sidelengs. Slik kunne man lett kjenne dem igjen og det ble vanskelig for dem å rømme. Men en riktig fin mur fikk de til! Takk! Vi kan se den i god behold over 200 etter den ble bygget!

Oppe i bakken ved muren finner vi et drikkekar for hester bygget som en fordypning i bakken med steiner rundt. Etter å ha gått opp hele bakken ved steinmuren, kommer vi snart inn på et nytt, langt veistykke som i dag går rett nord for gravlunden på Steinskogen. Denne delen av Ankerveien er fredet. Her kan vi gå og virkelig late som vi levde i 1814. Men straks må vi krysse Gamle Ringeriksvei. Her kommer bilene fort, så plutselig er vi ute av fantasien om gamle dager.


Ankerveien fortsetter over Steinsåsen på vestsiden av Steinsvannet. Nå begynner den å gå bratt nedover i retning Bærums Verk og Lommedalen. Ankerveien går så i en undergang under bilveien - og etter noen bratte nedoverbakker, ser vi de første husene på Bærums Verk.
Du kunne bygge veier, Peder Anker!

Bilder: Bogstad gård, malt av Elias Meyer rundt 1790. Ankerveien ved Fossum, fra AB-leksikon/Bærum bibliotek, ukjent fotograf, bildet er kolorert av Henning Kofoed, 1920.
Stortyven Ole Høyland med fangedrakt, tegning er antagelig fra 1836 fordi han ble skåret i hånden av et sabelhugg ved pågripelsen. Resten er egne bilder.

Ingen kommentarer: