fredag 4. juli 2014

Om Syftesok, Fruedagen og løvetann

Da er det har Syftesok 2. juli kommet og gått. Syftesok er vaka - våkenatta - før dagen til Sankt Svithun, biskopen av Winchester. Her til lands har det mest betydd at en må "syfte" - rense åkern for ugress. Primstavmerket var gjerne et tre, en kvist eller en ugressplante. Eller en ljå, for nå er det tid for slåttånn. Eller en krone, siden det også er Fruedagen, Maria Besøkelsesdag. Og i Stavanger en bispestav siden domkirken der ble viet til Sankt Svithun.
Været på Syftesok skal vare til Olsok - sol og regn: Syftesok setter skyen i lag, det varer fram til olsokdag.

Det er nå vel forresten ikke så farlig med litt ugress? Noen ugress er da riktig pene, og sunne også, som for eksempel løvetann. Navnet dens kommer fra gammelfransk dent-de-lion, tann-av-løve. Det var nok det navnet Napoleon og Karl Johan brukte i 1814. Nå for tiden kaller franskmennene den pissenlit som betyr tiss-i-seng, fordi den virker vanndrivende. Den hjelper igrunnen mot det meste og kan brukes til både vin og salatCarl von inné skrev om å spise løvetannsalat at "hvorfor Hollenderne ey gierne giver sine Børn den om Aftenen, paa det de ey maae pisse i sengen." Christian Frederik kalte nok løvertann for Fandens mælkebøtte som den heter i Danmark. Før kalte svenskene den for lejontand eller kopiss eller munkhuvud. Nå for tiden sier de maskros. 

Bilde: Fra Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen 1897.

1 kommentar:

Anonym sa...

Løvetann er et eksempel på at det er ikke godt å være alt for villig. Hadde den vært vanskelig å få til, ville løvetann ha vært dyrket for sine gode egenskaper.

Bladene duger til salat, især hvis de har vokst i mørke, så de blir bleke. Der de spiser løvetann, er det vanlig å dekke til plantene.

Av blomsten kan en lage vin.

Rota har jeg hørt at kan brennes for å lage krisekaffe.

Blomstene kan en binde flotte lenker og kranser av. Blomsterstilkene duger til trompet. Det er samme prinsippet, som i en obo.

At planten heter mælkebøtte på dansk kommer av den hvite melkesaften. Den er bitter, så en har vel ment hvem den kommer fra.
AJM