tirsdag 25. mars 2014

Asker Hagaløkka og Rønningen

Ny fin dag i Asker, på Hagaløkka og Rønningen skoler som har fått navn etter hvert sitt småbruk.

Fra Hagaløkka er det utrolig flott utsikt mot Hagahogget hvor det gamle bjørnehiet ligger. Skal tro om navnet kommer fra Haga gård?


Haga betyr ihvertfall havnehage eller beitemark for hest. Og løkke er et jordstykke - altså jordet ved havnehagen. Ikke en gård hvor det bor en lykkelig mann med en fin hage, som Karine tror. Rønning har en flott utsikt mot fjorden. Rønningen betyr rydningsgård. Ikke en gård som dyrker rødbeter og rødkål og røde bær, som Karine tror.

Begge skolene ligger på den eldgamle Borgen gård hvor det er funnet 11 gravhauger. Det gamle navnet var Byrgin - enten fra berg eller fra byrghi som er innhegnet sted, og vin som er beitemark. Før sa Askerfolk gjerne Børjen. I middelalderen ble gården delt i Nordre og Søndre Borgen.

Hagaløkka skole ligger på Nordre Borgen. Det sies at våningshuset på det gamle tunet til Nordre Borgen, Gamlestua, er 350 år. Rønningen ligger på Søndre Borgen. Utenfor skolen er den en stor, flott kalkstein og på gården ligger det rester av en kalkovn.

I 1601 leverte Torstein Borgen 26 ½ tonn kalk til Akershus festning! Helt fra middelalderen fram til slutten av 1800-tallet har det vært brutt og brent kalk på gårdene i Asker. Kalk var nødvendig hvis du skulle mure opp hus av murstein og teglstein.

Haslum og Tanum kirke, Akershus festning og bygårder i Christiania er murt opp med kalk fra Asker og Bærum. I gamle dager drev de fleste i Asker på en eller annen måte med kalk - folk hadde kalkstein eller kalkovn på gården, de jobbet med å bryte, brenne og frakte stein og ferdig kalk, eller med å hugge og frakte ved til alle de over 40 kalkovnene i Asker.

90569_4_35_02_c.jpg

Bilder: Egne og Akershus festning, Jacob Coning 1698, herfra. 

4 kommentarer:

Anonym sa...

På Asker museum brenner de visst kalk på gamlemåten ennå.
Så vidt jeg kan begripe er det for åttendeklassinger, som får prøve murerfaget.

Et gammelt navn for kalk er lim, engelskmennene sier lime den dag i dag. Så hvis en plass heter noe på "Lim", så har det gjerne med kalk å gjøre.
AJM

dipsy sa...

Hei!
Vi i 1.klasse på Hagaløkka skole
syntes at det var utrolig morro å ha besøk av dere! Særlig gøy var det med vrikking på rumpa når dere hilste! Tusen takk for besøket! Hilsen Hege og 1.klasse.

Ragnhild Gjerstad sa...

Hei Hege og Hagaløkka-unger!
Vi koste oss veldig hos dere, altså! Det var jammen bra dere lo da vi vrikka og ikke ble sinte fordi vi tulla litt ,-)
Vi vil gjerne komme tilbake til dere en annen gang!
Hjertelig hilsen Søstrene på Værket Hanna i Haugen og Karine Mosedotten

Unknown sa...

Takk skal du ha for opplysningen om "lime"! Visste ikke at de sier det på engelsk den dag i dag.

Sitter her og ser ut på Liomåsen - i østre Bærum. Den er nok stappfull av kalk!

Anne