Akkurat i den krappe svingen mellom Øvre og Nedre Stabekk finner vi et T-kryss. Krysset er altså ikke som et helt kryss med veier i fire retninger, men laget nettopp som en T. Dette krysset er spennende fordi her møtes nettopp Gamle Drammenvei og Gamle Ringeriksvei. Veien vestover går altså i retning Drammen. Og veien oppover mot Øvre Stabekk og Bekkestua går i retning Ringerike. Ringerike? Vet du hvor det er? Det er det store, vakre området omkring Tyrifjorden på andre siden av Sollihøgda fra Bærum.
Så hvorfor går det en vei i retning Ringerike helt fra Stabekk, forbi Stabekk skole, gjennom Bekkestua sentrum, forbi Haslum skole, forbi Øverland og Steinsåsen helt til Bærums verk?
Jo, i 1814 gikk alle som skulle reise vestover i landet vårt nettopp denne veien!
Og når de kom til Bærums Verk - hvor gikk de da videre?
Kongeveien over Krokskogen
Fra Bærums Verk og et stykke opp i Lommedalen svinger Kongeveien over Krokskogen brått vestover. Dette er en 15 kilometer lang vei som går mellom Johnsrud i Lommedalen gjennom Krokskogen og ned ei bratt kleiv, en bakke.
Denne kleiva var en skikkelig turistattraksjon i sin tid for det er utrolig vakkert der. Men for hestene som skulle nedover med den tunge lasten hjalp ikke den gode utsikten! Selv om menneskene gjorde sitt beste for å holde igjen den tunge vogna ned den bratte kleiva, hendte det rett som det var at hesten skled på bakenden ned hele kleiva. Stakkars hest! Den kunne bli helt hudløs og sår bak etter den ville ferden.
Men så endelig er man ved Tyrifjorden. Det er der hvor Sundvolden hotell ligger i dag. Kanskje du har sett dette hotellet? Herfra kunne alle vandre videre mot Bergen, Valdres, Hallingdal eller hvor det nå var de skulle. Omtrent halvparten av denne veien over Krokskogen ligger i Bærum kommune. Men inne på et sted som heter Langebru, går man over grensen til Hole kommune i Buskerud fylke.
I Krokskogen har det vært mye seterdrift og kølabrenning. Det har gått
lassevis med trekull - i Bærum sa man alltid trekøl - fra kølmilene
i Krokskogen til den grådige masovnen på Bærums Verk. Kanskje vet du at Asbjørnsen og Moe har skrevet et eventyr som heter "En sommernatt på Krokskogen"? Eventyret ble til fordi Peter Christen Abjørnsen hadde skolevei helt fra Christiania og til Norderhov på Ringerike. Litt av en skolevei for en 13-14 åring! En gang gikk Asbjørnsen seg vill i Krokskogen. Det var sannelig bra, for ellers hadde det kanskje ikke blitt noe eventyr om "En sommernatt på Krokskogen".
Det er ikke alle som vet at det står om en kølabrenner fra Bærum som het Tor Lerberg i et norsk folkeeventyr! Her kan du lese eventyret.
Så når vi nå kjører sykkel, buss eller bil opp og ned Gamle Ringeriksvei, ja da vet vi at dette var hovedveien mot Bergen og at mange mennesker og hester travet her også i 1814.
Bilder: Eget bilde av veiskiltet. Hesten i bakken tegnet Johannes Flintoe i 1845. Krokkleiva tegnet av Chr. Tønsberg i 1848. Gutten med øksa fra "En sommernatt på Krokskogen" tegnet Otto Sinding.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar