mandag 3. mars 2014

På skolen i Bærum i 1814 - del 3

Pontoppidan.jpgFra du var 10 til du var 14 år gikk du i tredje klasse. På skoleplanen i Bærum står det at da skulle du lære "læsning, skrivning, regning, særlig hoderegning, bibelsk historie og katekismus". Fra du var 12 ble det ekstra mye bibelhistorie, katekismus og salmesang, for da nærmet det seg konfirmasjon.

Til konfirmasjonen måtte du kunne Luthers lille katekismus.
Du måtte også kunne de 759 spørsmålene og svarene i Pontoppidans forklaring til katekismen - Sandhed til Gudfrygtighed. Og du måtte kunne synge mange salmetoner og kunne mange salmer med mange vers. Alt helst utenat og på dansk.

I 1814 sang ungene på skolen i Bærum kanskje salmen "Dagen viker og går bort" av salmedikteren Dorote Englebretsdatter fra 1678 - ja, endelig en dame, det er ikke mange damer vi hører om i 1814! Salmen hadde 20 vers. Her kan du lese dem. Nå står det 11 vers i salmeboken. Første vers var sånn:

"Dagen viker og går bort, 
luften bliver tykk og sort, 
solen alt har dalet platt, 
det går ad den mørke natt."

I 1736 hadde nemlig kongen bestemte at alle måtte konfirmeres. Etter konfirmasjonen var du voksen og kunne få deg arbeid, bli soldat og gifte deg. For at alle skulle lære å lese bibel, katekisme og salmebok, måtte det lages skoler. I 1739 fikk vi almueskolen for almuen - "Småfolk, især på landet - Bønder og meenig Almue, Huusmænd, Inderster" - altså også for fattigungene fra husmannsplassene i Bærum. 

File:Kingo salmebok.jpgFør var det bare sønner av bedrestilte eller sønner av kondisjonerte borgere fra Christiania som kunne ha huslærer eller gå på Latinskolen eller på internatskole hos Kristian Kølle som drev skole på Snarøen Hovedgård til 1803. Sogneprest Neumann hadde gått der. Og Eidsvollsmannen Hans Haslum hadde huslærer hjemme på Haslum gård da han var gutt.   

Barna på allmueskolen lærte ikke mye latin og gresk og tysk tysk og fransk, ikke historie, geografi og matematikk. Men de lærte å lese og skrive. I 1814 var mange av bøndene i Bærum lese- og skrivekyndige og eide flere bøker og skrifter enn Bibel og salmebok.

Ja, det var mange flere "småfolk" som kunne lese og skrive i Norge enn ellers i Europa, takket være konfirmasjonen og almueskolen!

Bilder: Forsiden på Pontoppidans forklaring til Luthers lille Kathekismus, fra Nasjonens hukommelse, herfra. Kingos salmebok er fra wikimedia.

Ingen kommentarer: