mandag 31. mars 2014

Siste dag i Asker: Bondi og Blakstad

Askerturneen er ferdig. Synd det ikke er flere skoler, for vi har kost oss veldig i Asker! Fredag var vi hos snille 1.klassinger på Bondi og Blakstad. Bondi er forresten ikke en gård med en bonde i, som Karine tror. Og Blakstad er ikke et sted med mye blader.

Neida, Bondi kommer av Bondin, fra buandi og vin, en bebodd beitemark. Før kalte Askerfolk Bondigården for Bønni.

På Bondi har det bodd folk siden bronsealderen, i mer enn 2000 år! Den gamle oldtidsveien til Røyken går gikk gjennom gården, ved veien ligger det 12 gravrøyser og det er funnet en jernøse til å smelte metall i på gården. Bondigården hadde både kvern, sag og stampe i Bleikerelva.


En vadmelsstampe er et lite hus ved elva hvor ullstoff ble banket og slått og stampet med tunge stokker drevet med vannkraft og tovet til vadmel. Det var tungt og slitsomt og arbeidskrevende å lage vadmel, men tøyet ble
ekstra tykt og varmt og solid.

Blakstad betyr Blakki eller Blakkr sitt sted. Det har bodd folk på Blakstad helt siden steinalderen og det ligger tre gamle gravhauger der. Blakstadgården hadde både sag, mølle og vadmelsstampe i elva, de hadde kalkovn, de eide en fjerdedel av et saltkokeri i Leangen og var den første Askergården som begynte med isskjæring.

Rundt år 1200 bodde Gudolv av Blakkastadir på gården. Han ble også kalt Gudolv Blakk og Gudolv Smørtik. Han var den aller første Askerkjendisen som det er skrevet om - i Håkon Håkonssons saga. Gudolv Blakk var sysselmann i Asker, Lier, Røyken og Hurum og sloss mot birkebeinerne på baglernes og ribbungenes side. Han skaffet seg mange uvenner. I 1226 var det en bonde som het Utrygg som samlet en flokk menn, dro til kirken ved gården hvor Gudolv gjemte seg, hugg seg gjennom taket og drepte Gudolv. "Det var ikke mange som sørget over Gudolvs død," står det om ham, for "han hadde vært for sjølrådig overfor folk." Her kan du lese mer om Gudolv Smørtik og her er sagaen.

Fil:Titelfrise Haakon Haakonssøns saga.jpg


Så dro vi på tur i finværet, på leting etter Bukkene Brusebroa ved Seheim - Sem - og Semsvannet som er Askers 1000-årssted. Ved Skaugum snakket vi med Linda som tok bilde av oss og gardist Larsen som holdt vakt. Det var Skaugumgården som ga navn til Askerbygda før i tiden: Skogheimsherad. Bare rett og riktig at det er kronprinsgård der nå.
Til slutt spiste vi vaffel på på Na-ku-hel, like oppunder Skaugumsåsen hvor trollet bor, spiste vi vaffel og skålte i eplesaft laget av ekte Blakstad-epler. Takk for oss Asker, vi kommer snart igjen!  

Ingen kommentarer: