onsdag 28. mai 2014

Grunnlovsjubileumsfeiring på Næs

Næs Jernverk - det er nesten som å komme hjem for oss to gamle jernverks-Søstre.

For der ligger det fortsatt, ved Storfossen i Storelva, akkurat som for to hundre år siden, med masovn og hammer og belger og vannhjul og renne og alt! 

Kobberstikk av J.J.G. Haas etter maleri av C.A. Lorentzen

Litt forskjell er det jo. Nå for tiden er det stille, og rent. Ikkeno' dunking fra hammersmia, ingen slagghauger og kølhauger, ikkeno' svart røyk fra masommen, ikke en eneste sliten arbeidsgamp eller sotsvart arbeidskar med digre never! Bare vakkert og grønt og fredelig.

Rundt 1814 var det over 100 mann i arbeid på verket, tilsammen må det ha vært bortimot 500 mennesker i verkseier og Eidsvollsmann Jacob Aalls store "værksfamilie", om en regner med smått og stort, kjerringer og unger, på Næs-verket, i gruben og på Storegård. I tillegg var det rundt 300 bønder i omegnen som brente køl, og kjørte køl og malm.

Næs Jernverks fine hjemmeside er det en "Liste over Det heele Mandkiön udi Holts Sogn og Nedenæs Fogderie" - fra september 1814.  Den gir et godt inntrykk av hvem de var og hva de drev med, verkensfolket - karene på jernverket - og hvor mange Jacob Aall måtte streve med å brødfø i de harde sultårene. Synd ikke kvinnfolk og unger er regnet med i listen. Men sånn var det jo i 1814.

"På de gårdene som utgjør Nes Verk føres det opp i alt 245 menn. 122 er mellom 16 og 60 år, 118 er under 16 år og 5 er 60 år eller eldre.

Følgende yrkesbetegnelser er oppført: Bokholder, kontorskriver og vaksinatør, skolelærer, skogfogd, masovnsmester, 2 oppgivere, 2 kullharkere, 3 hytteknekter, hvorav to også er formere, 11 andre formere, hvorav 2 husbonder, formeskjærer, 2 malmbankere, pokkmester og rostehusbond, hammermester, 4 hammersmeder, 7 hammerdrenger, hvorav to også er hjelpesmeder, 2 spikersmeder, 2 gutter "i Spigerhammeren",kleinsmedmester, 2 kleinsmeder, kleinsmeddreng og 2 grovsmeder, oversagmester, 2 sagmestere og en sagdreng, møller og mølleskriver, 6 snekkere og tømmermenn, belgmaker, murmester og postbud. 21 menn oppføres som gruvearbeidere (bergarbeidere/bergbrytere). I tillegg er det en gruvestiger og en ømmermann ved gruvene. 6 menn betegnes som arbeidsmenn og 28 som dagarbeidere. Det er 3 pensjonister. Gregers Halvorsen, som solgte sin part i gården Sletta til Jacob Aall i 1812, føres opp som follougsmann." 

Her er det fine bilder fra Grunnlovsjubileumsfeiringen i Tvedestrandstrandsposten. Vi Søstrene er på bilde 1, 13 og litt utover, og på 24. Morsomt å se seg selv! Og her her er rapport fra feiringen på Næs sin hjemmeside. Gjett om vi hadde en aldeles strålende dag!


Bilder: Næs Jernverk 24. mai 2014 - eget. I midten Masovnsringen: Kobberstikk av J.J.G. Haas etter maleri av C.A. Lorentzen, fra Bærums Verk ca 1790 og nederst Søstrene på Værket: Grunnlovshurra! - i aksjon med Christian Frederik og Karl Johan, begge fra Næs Jernverks hjemmeside.   

Ingen kommentarer: