mandag 5. mai 2014

Skoler i Bærum: Haslum skole hvor Hans Haslom vokste opp

Haslum skole ligger på gamle Haslum gård. Den ble ryddet for lenge siden, en gang i eldre jernalder. Navnet kommer fra hassel og elva Hasla. Nå kaller vi elva for Øverlandselva. Heim betyr gård eller hjem. Haslum er gården ved Hasla hvor det vokser hasselbusker.

Det er flere navn i Bærum som slutter på heim som har blitt til um: Tanum, Fossum og Bærum. Både på Haslum og Tanum er det kirker. Til Haslum kirke kom folk fra Østre Bærum og helt fra Sørkedalen. I 1814 var det den rike Peder Anker på Bogstad som eide begge kirkene.

For 200 år siden sa folk flest Haslom. Da var gården delt to - Østre og Vestre Haslum - som hadde egen kalkovn og seter på Haslumseter sammen med Ramstad og Nordby.

Østre Haslom var enkesete for Asker prestegjeld. Der bodde "Mutter Vogel", som folk kalte henne. Mor Fugl betyr det. Mutter Vogel var enke etter Franz Vogelius, sogneprest i Asker og Bærum før presten Neumann. Madam Salig Vogelius, eller Fru Catharina Marie Vogelius som hun het, var 79 år og drev Østre Haslum gård sammen med to husjomfruer, to tjenestepiker, en tjenestedreng og Nils Gundersen som var tjenestedreng og soldat. Skolen ligger på Østre Haslom.

På Vestre Haslum vokste Eidsvollsmannen Hans Jonhsen Haslum opp sammen med fem søsken. Der på gården hadde de huslærer som lærte lille Hans å skrive pent og prydelig med blekk og fjærpenn, som vi kan se av signaturen hans på Grunnloven.

Haslumgårdene var dragonkvarter. Det var nok derfor Hans dro hjemmefra i ung alder for å bli dragon. En dragon var en menig soldat som red til slagmarken på hest, men som kjempet til fots. I 1805 ble Hans dragonkorporal og i 1807 ble han overført til Artilleribrigadens 10. ridende artillerikompani. Der ble han sersjant og skjøt med kanon. På Eidsvoll i 1814 var han 25 år gammel og var representant for Artillerikorpset. I krigen i juli og august 1814 kjempet han i det siste store slaget ved Kjølberg bro i Østfold. Hans Haslum flyttet aldri tilbake til Bærum. Men vi bæringer kan vel være litt stolte av Hans Haslum likevel? Her kan du lese om krigen. Og her om forskjellige soldater, uniformer og våpen.

Fil:Underoffiserer.jpg

Hvis du vil gå de samme stedene som Hans Haslum og Mutter Vogel gikk i 1814, så kan du gå til Haslum kirke, kirkeveien Hoslegutua fra kirken til Fossum og Sørkedalen, Ankerveien mellom Fossum-Bogstad-Sørkedalen og Bærums verk, seterveien til Haslumseter, til oppi Garlaushøgda og rester av kalkbrudd og kalkovn ved Øverland.


Mon tro om Haslum kirke er bygget med tussekraft? Mange av kirkene fra Olav den helliges tid og deromkring sies å være bygget av tusser og troll. Kirken er ihvertfall hauggammal, og like ved ligger det en gravhaug. Olav den Hellige red en gang over Haslum. Det var da han hoppet med hesten sin fra Kolsåstoppen til Eineåsen. Sagnet står her.

Kirkebyggeren, fra Telemark etter Sophus Bugge
En Mand var bleven enig med en Tusse, at denne skulde bygge Kirke for ham mod at han fik hans yngste Barn, hvis ikke Manden kunde sige hans Navn. Manden fik det Raad, at han skulde gaa ikring alle Hauger, da hørte han Tussekonen kvad derinde;
Bissililu soveliling
ikveld kjem Vindfløy fa'i din
å gjev deg sol å måne.

Da Manden saa Tussen, raabte han: Du byggjer skakkt Tårne, Vindfløy!
Denne faldt da ned og slog sig ihjel.

Fil:Men hur kommer man in i berget, frågade tomtepojken.jpg

Haugen ligger rett borti Hoslegutua. I 1814 var det kanskje flere sånne hauger på Haslum. De første kirkene i Norge ble ofte bygget på steder hvor folk hadde blotet til de gamle gudene Odin og Tor. Ved Tanum kirke er det flere gravhauger. Og ved Asker kirke som var hovedkirken i 1814 er det mange hauger. I en av dem, Prinsehaugen ved prestegården Røyrin, skal det visstnok være en skatt. Kanskje det er en skatt i Haslum-haugen også?

Skatten på Røyrin prestegård, sagn fra Asker
Det ble sagt at en skatt skulle være nedgravd i en av gravhaugene ved Asker prestegård, Røyrin. Presten hadde en kveld på 1830-tallet satt gårdsfolk til å grave ut en av gravhaugene på leting etter skatten. Plutselig ble arbeiderne avbrutt av at man kunne skue et merkelig lys over prestegården. Det så nesten ut som at prestegården stod i brann, men da arbeiderne løp til presteboligen var alt i orden. Man gikk tilbake til gravearbeidet, og samme underlige lys oppstod igjen over prestegården. Det ble dermed bestemt at man skulle la gravhaugen få ligge i ro og man la arbeidet ned

Skattegraving, fra Søndre Høland i Akershus
Ved Kinnestad paa Setskogen ligger "Ringshaugen", som indeholder en stor Skat. En Torsdagskvæld prøvde non aa faa Tak i Skatten. Men i slike Tilfælde maa ikke mæles et eneste Ord. Sier en et eneste Ord, er Saken tapt for dengang. Det gik bra og de var paa god Vei, men saa kom ei Skrei Trolpak forbi og bakerst, langt efter de andre, kom ei gammel Trollkjærring kjørende med ei Purke for et Traug. Ho kjørte smaaere end andre, men skreik i et: "Je tar dek nok at, - je tar dek nok at!" "Neiom du gjær", sa en af graverne, og Grava vælva igjen. Der skal være forsøkt flere Gange, men altid kommer no iveien fra Troldpakket.

Bilder: Haslum kirke herfra. Hans Haslums signatur på Grunnloven. Underoffiserer fra 1814 tegnet av Andreas Block fra boken Syv-aars-krigen for 17. mai 1807-1814, H. Angell. Haslum kirke tegnet av engelskmannen John William Edy i 1800. Tussene tegnet svenske John Bauer. Alle fra wikimedia.

Ingen kommentarer: