fredag 29. august 2014

En norsk Skilöber

En norsk Skilöber
Her er enda et kobberstikk fra plansjeverket Norske Nationale Klædesdragter, utgitt i København 1812-1815, laget av Johannes SennEn norsk Skielöber. Kanskje han også også er fra Østerdalen? 

Skiløberen er nok soldat i Skiløberbataljonen og i full vintermundering. Han ser ut til å ha grønn stortrøye med sort krave og rabatter og oppslag med hvite kanter og knapper fra 1800-uniformsreglementet og hvite varbukser, en slags gamasjelignende ytterbukser med knapper oppover hele benet.

Videre har han votter på hendene og sort pelslue, kabuss, med hvit og grønn fjær og norsk løve. Han har patrontaske og skråbandolær. Hårpisk i nakken har han også, slik soldater visstnok skulle ha til den ble avskaffet i 1801.
Til vintermunduren hørte en overkiole, en lang grå frakk. I 1810 fikk skiløperne grå uniformer, Søndenfjeldske bataljon skulle ha hvite knapper, Nordenfjeldske gule, og på hodet chakot med grønn snor og kokarde.
Var man offiser fikk man ha pelsfor i uniformstrøya og pels på krave og oppslag, står det i et småskrift fra Forsvarsmuseet om Den norske hær i dansketiden. Det er kanskje approbasjonstegningen fra 1800 på side 35 i heftet Senn har sett etter?
Senn har tydelig fått med seg andoren, altså den kort skia med pels på undersiden. Skiutstyret som var vanlig i Østerdalen og deromkring for to hundre år siden var en skistav, en langski og en andor. Væpningen var et kort flintlåsgevær og skiløpersabel. Om sommeren fungerte skiløperne som jegere og hadde sommeruniform.

Egne avdelinger med skiløpere fantes bare i Norge. Skal tro om han var i Elverumske Skieløber Compagnie, den norske skiløberen?
Kompaniet ble opprettet 1747 som en av tre kompanier i sønnenfjellske skiløperbataljon (Hofske, Elverumske og Åmotske). I tillegg ble det også opprettet en nordenfjellske skiløperbataljon, også den med tre kompanier (Holtålske, Snåsenske og Meråkerske). Skiløperne var organisert som lett infanteri med oppgaver innen rekognosering og patruljevirksomhet. Vinterstid ga skiene stor mobilitet, noe som gjorde at skiløperne kom til å fylle noen av det lette kavalleriets roller vinterstid. Soldatene i kompaniene bestod av vernepliktige som den gang stod i rullene i 10 år. Etter endt grunnopplæring bestod tjensten i 12 dagers øvelse hvert år. Ved krigstrussel kunne kompaniet raskt mobiliseres ved budstikke. Fra 1. september 1801 ble sønnenfjellske skiløperbataljon underlagt Jegerkorpset, og fra 22. februar 1810 ble bataljonen underlagt "Aggershusiske nationale Jægerregiment", mens Jegerkorpset ble overført til Larvik. Etter nederlaget i 1814 kom unionen med Sverige, og kompaniene ble nedlagt i årene 1818-1826. Elverumske og Åmotske tilhørte i årene 1818-1826 "Østerdalske nationale Jegerkorps".


Bilde: Johann Heinrich Senn: En norsk Skilöber fra plansjeverket Norske Nationale Klædesdragter, utgitt i København 1812-1815, Digitalt Museum.

Ingen kommentarer: