Svenske styrker prøvde å krysse elva natt til 14. august 1814, men nordmennene hadde ødelagt brua ved Kjølberg for at fienden ikke skulle komme over. Men en gruppe svenske soldater kom seg allikevel over i båter og prammer litt lenger ned i elva. Nordmennene flyktet. De visste ikke størrelsen på det svenske angrepet ble det sagt. Hans Haslum, den eneste fra Asker og Bærum som var med i Riksforsamlingen på Eidsvoll, deltok i disse kampene. Nå lå veien åpen for de svenske styrkene helt inn til Christiania. Men, så kom beskjeden om våpenhvilen i Moss, og alle kamper stoppet opp.

Det underlige er at samtidig med at general Skjöldebrand satt trygt og forhandlet på jernverket, ble sønnen hans, oberst Carl Erik Skjöldebrand, skutt i beinet da han stormet fram ved Kjølberg bru. Carl Erik ble aldri frisk etter dette skuddet og døde tre år seinere på grunn av de smertefulle sårene som knapt ville gro. Faren skriver i sin dagbok om hvor dyrekjøpt tapperthetens ære er.
Den som er på gjennomreise på Riksveien fra Moss og Råde i retning Fredrikstad, kan ta av østover inn i landet og finne brua. Her kan man stoppe litt opp, lese hva som står på minneplata og tenke over freden som eksisterer mellom de nordiske land.
Bilder: Minneplata ved Kjølberg bru og Anders Frederik Skjöldebrand, begge wikimedia commons
Kilder: Siste skudd i 1814 NRK P2 "Museum", Østfoldmuseene: Kampene ved Kjølberg bru Grunnlovsjubileet 1814 - 2014 og K. Alnæs 1814 Miraklenes år Schibsted forlag 2013
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar