tirsdag 22. april 2014

På skolen i 1814 - å skrive

Fil:Deutsche Kurrentschrift.jpgHåndskriften fra 1814 er ikke lett å lese. Ikke var den lett å skrive heller. Folk skrev gotisk håndskrift med kruseduller og krumelurer. På skolen måtte ungene øve seg på å skrive på tavle med griffel.

Her ser du det gotiske håndskriftalfabetet fra 1800-tallet. Her er et online i gotisk håndskrift fra Universitetet i Bergen, en pdf og et kurs fra Statens arkiver i Danmark. Kanskje du kan greie å lese Grunnloven fra 1814?

Eidsvollsmennene skrev med fjærpenn og blekkhusblekk, og etterpå strødde de gjerne sand over og lagde lakksegl med signet. En av Eidsvollsmennene, matros Even Thorsen, ikke kunne skrive. Han måtte signere Grunnloven med ført Pæn - en annen skrev navnet hans mens Even Thorsen også holdt i pennen. Her står det mer om hvordan Grunnloven er skrevet. Det er ikke helt lett å lese alle navnene. Men Hans Haslum fra Vestre Haslum gård i Bærum som signerte nest nederst til høyre var vel ganske flink?


Til fjærpenn trenger du en fjær fra en stor fugl. Folk brukte fjær fra både svane, hauk, ugle, ørn, kalkun og kråke, men de beste pennene var lagd av gåsefjær. Fjærpenner ble brukt i rundt 1500 år  helt til metallpennesplitten ble oppfunnet i Amerika i 1810 og ble masseprodusert rundt 1860. Her og her kan du se hvordan du kan lage deg en skikkelig god fjærpenn.


Jeg prøvde med en gammel måkefjær, tusj på flaske, lakkstang og signet med "god jul" fra hobbybutikken. Det verste var å skjære til spissen på fjæren og lage et lite snitt i den, som en pennesplitt. Ganske fint, syns jeg Og moro!

Engelsk gåte fra middelalderen:
My mother deserted me, but people picked me up. They cut off my head, scooped out my heart and gave me drink. Then I began speaking. What am I? A quill pen, of course!

Bilder: Gotisk håndskrift fra wikipedia. Tavle og griffel er fra Opplandsarkivet, herfra og Eidsvollsignaturene er herfra. Hvis du klikker her kan du forstørre signaturene. Signaturen har jeg lagd selv. 

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ved disse tider er det kanskje fint å finne gode pennefjær. Gjess og svaner skifter vingefjær om våren, så du kan gå langs stranda og se hva du finner.

Det går også an å lage gammeldags blekk. I gamle dager brukte de gallepler fra eik, jern og litt andre stoffer. Det som gir farge er garvestoff og jern. Du kan få et brukbart blekk ved å la blankt jern ligge i sterk te til det blir svart. Jernet må ikke være rustfritt eller galvanisert.

Hemmelig blekk er enda enklere å lage: Skriv med sitronsaft. Skriften kommer fram når du varmer papiret. Jeg tror det er nok å bruke et varmt strykejern.

Ragnhild Gjerstad sa...

Lage blekk, det høres spennende ut å prøve. Hemmelig blekk, det skal ihvertfall prøves!

Tror du de brukte sitronsaft til å skrive hemmelige beskjeder i gamle dager, for eksempel under krigen i 1814? De hadde ihvertfall sitroner.

Eller sydde de bare de hemmelige meldingene inn i foret på vesten sin?