tirsdag 17. juni 2014

Brød av sten. Om kalkbrenning i Bærum - 3

Når kalksteinen brennes, skjer en kjemisk forandring: Kalsiumkarbonat går over til kalsiumoksid (CaO). Etter kjøling forandrer steinen seg og går over til å bli et hvitt pulver. Når kalken blandes ut med sand og tilsettes vann - altså leskes - størkner den og får en hard steinkonsistens igjen. Dette blir et sterkt bindemiddel for steiner og murstein (tegel).


Alt dette er vel og bra. Men det er lett å glemme kanskje det aller viktigste, og det var kraften til å gjennomføre arbeidet. Riktignok kunne bøndene i 1814 bruke krutt til å sprenge berget med når de skulle ha løs kalksteinen fra fjellet. Før kruttet kom var man avhengig av å dundre løs på fjellet med slegge og hammer for å få løs steinblokkene. Deretter måtte de slå løs på disse steinblokkene for å få passe store steiner. Det ble sagt at ingen stein måtte være større enn "en manns foldede hender" for å få plass i ovnen.


Og selv om man var så heldig å ha krutt i 1814, var det et stort arbeid å få til et borrehull i berget til kruttet. Da holdt en mann i en stang og en annen slo stanga slag for slag ned i berget. For hvert slag dreide den første mannen stanga litt rundt. Det var litt av et borr!

På 35 år (fra 1594) leverte bønder fra Bærum 76 560 tønner med kalk til Akershus. Den gården som leverte aller mest i disse årene var Nes gård, tett etterfulgt av Jong og Haslum, Hosle og Solberg. Og det var produksjon på nesten alle gårdene i Bærum, med unntak fra de fleste gårdene i Lommedalen. Mange steder i Bærum finner vi minner fra århundrer med kalkbrenning. På Gjettum kan du følge en egen kalksti som går mellom bakken over der hvor Kolsåsbanen kommer og helt til Dælivann. her er det mye å se og lære.


 Over 100 rester av kalkovner kan man finne i kommunen vår, men det har vært mange fler! På Hosle kan vi finne veier som minner om kalkbrenningen i området.


Flere steder i Bærum finner man husmannsplasser som heter "Ommen". Dette minner oss om menneskene før oss som har slitt og svettet ved kalkbruddene og kalkovnene i kampen for det daglige brød.

Bilder: 1) Hanna i Haugen ved kalkmuren på Asker museum. 2) Bilde av en manns foldede hender. 3) Skiltet hvor kalkstien begynner på Gjettum. 4) Veiskilt på Hosle. Alle er egne bilder.

Ingen kommentarer: